Marcin Sitek - VDL Mast Solutions


Wat is je achtergrond?

“In 2003 ben ik naar Nederland gekomen. Ik had in Polen een goede baan en verdiende goed, maar ik was daar uitgeleerd. Omdat ik graag meer uitdaging in mijn werk wilde en ook een ander leven wilde opbouwen, ben ik, via een Nederlands-Pools uitzendbureau, naar Nederland gekomen. Ik startte als lasser bij een bedrijf in Nistelrode. Daar heb ik een paar weken gewerkt om iemand te vervangen. Daarna kwam ik bij Kaal Masten (nu VDL Mast Solutions) terecht. Eerst als uitzendkracht en vanaf 2006 ben ik in vaste dienst.”

 

Waarom deze functie?

“Ik startte bij Kaal Masten op de afdeling nabewerking.Daar heb ik een aantal jaar gewerkt. Daarna werd ik assistent teamleider. Ik wilde meer uitdaging omdat ik het gevoel had dat ik bij de afdeling nabewerking stilstond in mijn ontwikkeling. Ik heb een aantal maanden ’s avonds gewerkt met vier of vijf mensen en was verantwoordelijk voor het functioneren van het team. Dit heb ik ongeveer 3,5 jaar gedaan. Toen was ik uitgeleerd en wilde ik meer uitdaging. Van de oud-directeur hoorde ik dat Kaal Masten ging werken met een hele grote en moeilijke machine (conificeermachine) waarvan er maar twee over de hele wereld bestaan. Bij VDL Mast Solutions hebben ze de grootste machine. Ik heb gevraagd of ik de machine mocht bedienen. Na overleg natuurlijk, want de bedrijfsleiding wilde mij op de afdeling nabewerking houden. Na een aantal dagen kwam de bedrijfsleider naar mij toe en zei:‘Je hebt gelijk. Als je verder wilt ontwikkelen, moet je naar een andere afdeling gaan’. Nu werk ik met deze machine en is het mijn taak om alles zo goed mogelijk te regelen.”

 

Wat doet de conificeermachine?

“Met deze machine forceer je buizen door middel van koud vervormen. We verwerken basis buizen tot twee masten. Eén buis wordt in de machine ingevoerd en via het koud vervormproces wordt de buis vervormd waardoor je een smaller en dikker gedeelte krijgt. De buis wordt conisch (kegelvormig). Overal is de wanddikte en afstand van het materiaal hetzelfde. Zo nauwkeurig werkt de machine. Samen met twee collega’s werk ik met deze machine. We weten nog niet eens de helft van de mogelijkheden en het is voor ons bijzonder nauwkeurig werk. Als er problemen zijn, willen we die eerst met het team oplossen voordat we de leverancier bellen. Het is leuk om samen met het team resultaten van de machine te kunnen verbeteren en uiteindelijk dus ook de kwaliteit van de producten.”

 

Merk je veel van de overgang naar VDL?

“Nog niet echt. De productie draaien we gewoon nog zoals altijd. Machines kun je namelijk niet anders inrichten. Wel merk ik dat er al diverse investeringen hebben plaatsgevonden. Bijvoorbeeld: heftruck, compressor, lasapparaten en onderdelen voor de conificeermachine.”

 

Hoe kijk je naar de toekomst?

“Voorlopig zit ik nog goed. Eerst wil ik alles te weten komen over de machine. Maar zodra ik merk dat ik ook hier aan mijn top zit, wil ik weer verder. Wie weet wat er dan weer op mijn pad komt.”

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Plaats je CV, of meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.