Xander Janssen & Hans Priem - VDL Nederland

VDL ETG is naast de stormachtige groei die zij doormaakt, ook druk met de toekomst. Hans Priem, business manager bij VDL ETG: “We zijn nu als bedrijf heel succesvol, maar dat moeten we over tien jaar nog steeds zijn. Succesvol blijven we door in een vroeg stadium toegang te krijgen tot technologie die nog in de kinderschoenen staat. Hiermee creëren we mogelijk nieuwe markten en kunnen we straks bedrijven gaan bedienen die nu nog niet eens bestaan.”

Wat is er nodig om nieuwe technologieën op de markt te brengen?

Hans: “Samenwerken is cruciaal. Het is een grote 3D-puzzel die we moeten oplossen. We zoeken naar nieuwe innovaties die de markt wakker schudden. Hierin kiezen we met ons netwerk welke technologieën interessant zijn om verder te onderzoeken. Iedereen heeft daarin zijn eigen expertise. Zo doet Europees onderzoeksinstituut CERN onderzoek naar versnellertechnologie. Nieuwe kennis uit deze fundamentele onderzoekswereld gebruiken wij om met partijen als TU/e en PSI nieuwe typen deeltjesversnellers te ontwikkelen en te bouwen. Wij zijn expert als het gaat om maakbaarheid van de onderdelen. Wij zijn namelijk één van de weinige bedrijven in de wereld die met ultrahoge nauwkeurigheid (één micrometer) en ultralage oppervlakteruwheid(vijf nanometer) seriematig de zogeheten ‘disks’ kunnen maken waaruit het hart van de versnellersbuis is

opgebouwd.”

 

In welke markten is versnellertechnologie toepasbaar?

Binnen diverse markten, bijvoorbeeld in de medische wereld, bij materiaalonderzoek en op het gebied van veiligheid. Xander Janssen, senior engineer: “De meeste mensen weten niet dat er in het röntgenapparaat in het ziekenhuis ook een deeltjesversneller zit. We ondersteunen partners die momenteel naar nieuwe, goedkopere en betere manieren zoeken om tumoren te bestralen. Deze nieuwe technologieën vergroten de overlevingskans van

de patiënt. Met de verbeterde kennis over röntgentechnologie kunnen er met hetzelfde geld veel meer machines worden gebouwd om meer mensenlevens te redden.”

 

Inzetten röntgentechnologie eenvoudiger

Door de komst van hoogvermogen versnellertechnologie is het inzetten van röntgenstralen voor onderzoek eenvoudiger geworden. Of je nu een verborgen laag in een schilderij wilt opsporen, patiënten wilt screenen op borstkanker of metaalmoeheid aan het licht wilt brengen. Het wordt in de toekomst allemaal gemakkelijker. Hans: “De röntgenstraling van nu heeft een vrij lage intensiteit en is vrijwel niet instelbaar, waardoor slechts een momentopname gemaakt kan worden en de informatie vaak niet voldoende gedetailleerd is. Mede dankzij het werk van VDL worden systemen ontwikkeld waarmee veel gedetailleerder onderzoek mogelijk is,bijvoorbeeld aan topkunstwerken van o.a. Rubens of Vermeer.”

 

Kleinere satellieten

“Een andere markt waar we naar kijken is die van satellieten. Door onze precisie-technologie wordt het goedkoper om kleinere satellieten te bouwen. Als de prijs daalt, wordt het voor veel landen of zelfs bedrijven toegankelijk om deze satellieten aan te schaffen. Door middel van deze satellieten verkrijgen ze meer informatie over hun omgeving. Bijvoorbeeld waar er droogte heerst, waar landbouwgewassen ziek zijn, hoe rivieren het land eroderen en waar luchtvervuiling heerst.”

 

Wat is op dit moment bij jullie een interessant project?

“Op donderdag 19 april 2018 tekenden we het contract voor de order van de productie van 900 spiegeldraagstructuren voor de mega-telescoop in Chili. Met deze telescoop kunnen we bijvoorbeeld gaan zoeken naar planeten waar leven mogelijk is (exo-planeten). Deze telescoop bevat zeer gecompliceerde spiegels en frames. Als we deze frames gaan produceren, kunnen we de kennis over deze specifieke frames binnen andere markten en bij andere telescoop-projecten gaan toepassen. Grote partijen als ASML en Thermo Fisher zijn wellicht geïnteresseerd in de technologie achter deze frames. Daarnaast hebben we

samen met TNO een Nederlandse primeur: deze grote opdracht is dit de eerste grote order die Nederland bij zo’n wetenschappelijk project binnenhaalt.”

 

Wat leren jullie zelf van jullie projecten?

Xander: “Elk project houdt ons scherp en helpt ons ingewikkelde vraagstukken op te lossen en onze maaktechnieken te verfijnen, zowel voor onszelf als voor onze partners. Daarnaast vergroot het ons netwerk en dat is voor ons als hightech bedrijf van levensbelang.” Hans: “Mooi om te zien en te voelen dat we aan de vooravond staan van een nieuwe grote doorbraak in de wereld en dat VDL hierin een schakel vormt.”

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Plaats je CV, of meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.