Maick Lucassen - VDL Bus Modules

Maick Lucassen uit Geldrop weet heel goed waar hij over vijf jaar wil staan. “Dan heb ik het begeleid wonen traject afgerond, woon ik zelfstandig in Eindhoven of omgeving en heb ik een hond.” Maick werkt fulltime bij VDL Bus Modules in Valkenswaard op de afdeling daken. De 23-jarige Brabander met autisme in combinatie met ADHD is de afgelopen twee jaar prima begeleid door jobcoach Jos Groen. “Maick kan bijna helemaal zelfstandig werken”, zegt Groen. “Binnenkort kunnen we hem met een gerust hart loslaten.” 

 

Maick is heel tevreden bij VDL. Op de afdeling daken is hij één van de monteurs van de dakluiken in het dak van een bus. Redelijk afwisselend werk waarbij om de zoveel tijd toch dezelfde handelingen moeten worden verricht. Gaten boren, kitten van het dakluik, antenne plaatsen, Maick kan en doet het allemaal. “Ik heb een vaste werkplek en ik weet wat ik moet doen. Dat geeft mij rust in mijn hoofd. Ik werk hier graag en vind het fijn om mijn eigen geld verdienen. Ik voel me volwaardig lid van de VDL-familie.”

 

Jobcoach Jos Groen: “Deze baan heeft Maick veel gebracht. Hij verdient zelfstandig zijn inkomen waardoor hij zijn rijlessen heeft kunnen betalen en een auto kan rijden. In het weekend heeft hij geld om wat leuks doen. Hij kan ieder jaar een seizoenkaart van zijn favoriete club PSV kopen. En vanaf komende zomer gaat hij begeleid zelfstandig wonen. Maick heeft zijn sociale contacten uitgebreid. Heeft succeservaringen opgedaan en zijn mbo-opleiding – assemblagetechnicus mobiliteitsbranche niveau 2 – voltooid. Van een aanvankelijk wat onzekere jongen is hij uitgegroeid tot een zelfverzekerde jongeman. Ik zie iemand die trots is op zichzelf. Maick doet écht mee in de maatschappij.”

 

Daar zag het vier jaar geleden op het Summa College in Eindhoven niet naar uit. Met een vmbo-diploma motorvoertuigentechniek op zak probeerde hij op mbo-stage in een aantal autogarages ervaring op te doen, maar de verwachtingen van zijn leidinggevenden waren steeds te hoog gespannen en bovendien lag het werk van automonteur hem niet zo.Iemand wees hem vervolgens op de VDL opleiding assemblagetechnicus mobiliteitsbranche niveau 2 waarbij je vier dagen bij VDL werkt en één dag per week naar de Automotive Campus in Helmond gaat. Dat leek hem wel wat. Bij VDL Bus Modules belandde hij op de afdeling Chassis en ook daar kon hij zijn draai niet vinden. Maick: “Ik moest in te korte tijd te veel verschillende werkzaamheden verrichten, dat lukte niet.”

 

Jos Groen: “We hebben een andere afdeling voor hem gezocht, een teamleider Piet Kwinten bereid gevonden om tijd in Maick te steken en zijn directe collega’s uitgelegd hoe Maick in elkaar steekt. Dat heeft allemaal ertoe bijgedragen dat hij op een positieve manier is bejegend, goed heeft geleerd wat hij moet doen en zijn opleiding heeft afgerond. In wekelijkse gesprekken heb ik Maick goed leren kennen en hem kunnen ondersteunen wanneer het nodig was.”

 

Maick knikt bevestigend. “Als ik ergens niet uitkwam of een probleem had met een collega, was Jos er steeds om me te coachen. Ik zou hem het liefst niet kwijt willen.” Toch is dat wel de bedoeling. Jos Groen: “VDL is heel tevreden over hem. Inmiddels heeft Maick een vast contract. We zijn de begeleiding aan het afbouwen, want Maick kan straks zelfstandig werken. Dat is een geweldige prestatie waar hij keihard voor heeft gebikkeld. Daar mogen we allemaal, maar vooral hij, heel trots op zijn.” 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Plaats je CV, of meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.