Fatima El Harouach - VDL Nedcar

Fatima (40 jaar) werkt bij autofabriek VDL Nedcar in Born waar MINI’s en BMW’s worden gemaakt. Als coördinator Quality stuurt zij één van de teams aan die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de auto’s. Deze pittige dame is zeer gemotiveerd, weet wat ze wil en houdt van orde en netheid. “Kwaliteit is echt mijn ding. Ik vind het leuk om oplossingen te zoeken om verder te verbeteren.”

 

Fatima begon vijf jaar geleden als productiemedewerker bij VDL Nedcar. Op het moment dat ze in dienst kwam, was VDL Nedcar in een overgangsfase en moest de productie voor klant BMW nog worden opgestart. De eerste weken werd ze daarom opgeleid in de bedrijfsschool waar ze leerde hoe je onderdelen van auto’s in elkaar zet. Vervolgens heeft ze op diverse lijnstukken in de fabriek gewerkt als productiemedewerkster.

Doorgroeien
Haar inzet, motivatie en kwaliteiten bleven niet onopgemerkt. Fatima werd gevraagd om zelf coördinator te worden, dit betekent dat ik eindverantwoordelijk ben voor de kwaliteit van mijn lijnstuk in de eindmontage. “Ik was wel een beetje verbaasd dat ik gevraagd werd voor deze functie. Ik was dan wel ‘sterspeler’ van de lijn (dat betekent dat je vervangend coördinator bent), maar ik had totaal geen ervaring. Ik heb even getwijfeld of ik ja moest zeggen. Toen sprak ik mijn leidinggevende Hans en hij had er het volste vertrouwen in. Hij zei: ‘Jij gaat dit doen, jij kunt dit!’ En uiteindelijk ben ik ervoor gegaan!”

Cursus coördinator
“Sinds 1,5 jaar ben ik nu dus coördinator bij Quality. Er zitten ongeveer 25 tot 30 mensen in mijn team. Ook al had ik geen ervaring in leidinggeven, het voelde wel direct goed. Ik vind het echt leuk om te regelen, dingen te zien, op kwaliteit te letten en te zorgen dat het steeds beter gaat. Wat betreft de kwaliteit: daarvan wist ik wel dat ik dat leuk vond, maar over het leidinggeven had ik twijfels. Inmiddels heb ik de opleiding tot coördinator afgerond en daar heb ik veel van geleerd.”

 

Kwaliteitscontrole
“Op mijn lijnstuk worden verschillende dingen gecontroleerd, zoals bijvoorbeeld het interieur, exterieur, de motorruimte, achterklep en de onderkant van de auto. Daarnaast hebben we ook kwaliteitscontroleurs die nog eens extra toezien of alles perfect gemonteerd is en alles goed werkt.”

Startup meeting
“Ik werk in ploegendienst: een dag- en een middagdienst. De dagdienst begint om 6.00 uur en de middagdienst om 14.30 uur. De dag begin ik door te overleggen met mijn collega Eline, de andere coördinator op hetzelfde lijnstuk. Van haar hoor ik hoe de ochtend of de middag is gegaan en op welke dingen we moeten letten. Dan begin ik met de start-up meeting. In vijf minuten vertel ik de mensen wat de aandachtspunten zijn en of er belangrijke mededelingen zijn die ik van de rayonleider of andere afdelingen heb doorgekregen. Ik geef ook complimenten, want dat is net zo belangrijk als het geven van kritiek. Daarnaast bespreek ik de ‘one-pagers’. Dat zijn items om extra goed op te letten.”

Problemen oplossen
“Mijn dag is altijd best druk. Na de start-up meeting ga ik naar kantoor en check mijn computer. Van daaruit kan ik precies zien wat er bij welk station wordt gecontroleerd en wat er fout gaat. Dan kan ik dat terugleiden naar het betreffende lijnstuk waar het onderdeel wordt gemonteerd.. Dan bel ik met de rayonleider en moet hij me laten weten bij welke auto de problemen zijn opgelost. Je moet hier als vrouw sterk in je schoenen staan, want feedback moeten ze wel van mij accepteren. Soms moet je keihard en direct zijn. Het probleem moet zo snel mogelijk worden opgelost, anders gaat het ten koste van de kwaliteit. Ik werk zelf ook mee aan de lijn. Dat vind ik fijn want zo leer ik de mensen goed kennen.”

Concentratie en keuzes maken
Het werk op de kwaliteitsafdeling is anders dan in de productie vindt Fatima. “Productie is fysiek zwaarder,  bij Quality ben je meer met je hoofd bezig. Het gaat om concentratie, kijken, voelen en luisteren. Een goede controleur moet keuzes durven te maken en daarvoor moet je zelfvertrouwen hebben. Voor een baan als controleur moet je veel dingen uit je hoofd weten en heb je een beperkte tijd om je taak uit te voeren. Je moet dan kiezen of iets wel of niet goed genoeg is om door te gaan. Mijn controleurs weten veel meer uit hun hoofd dan ik. Ik ben dan ook supertrots en blij met mijn team. Er wordt zelfstandig feedback gegeven en de omgang met elkaar is goed. Kijk, ik kan het wel allemaal vertellen, maar zij moeten het uiteindelijk doen.”

Uitdaging
“Deze baan is echt mijn ding. Elke dag is een nieuwe uitdaging en het is nooit saai. Kwaliteit vind ik echt het allerleukste. En ook het leidinggeven blijft een uitdaging. Hoe houd je je team bij elkaar en mensen gemotiveerd? Samen met het team en de rest van de fabriek ben ik continu bezig om de kwaliteit te verbeteren. Uiteindelijk lever je dan samen het beste eindproduct af.”
 

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Plaats je CV, of meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt.