Benieuwd naar onze events? Klik hier! 

Dries Rosseel

VDL Bus Roeselare

" Het is en blijft een continu verbeterproces "

Dries Rosseel - VDL Bus Roeselare

Al een paar jaar houdt VDL Groep zich bezig met de ontwikkeling en productie van elektrisch vervoer. Dries Rosseel is werkzaam op de afdeling ‘Electro Hoogspanning’ bij VDL Bus Roeselare en is één van de medewerkers binnen de groep die ervoor zorgt dat de hybride en elektrische bussen rijdend de fabriek uitrollen. 

Hoe ben je bij deze afdeling terecht gekomen?  
 “Toen ik in 2010 bij VDL Bus Roeselare als interim begon, bestond deze afdeling nog niet. Ik ben begonnen op de afdeling 24-volt elektriciteit, ook wel laagspanning electro genoemd. Deze afdeling zorgt ervoor dat alle onderdelen die laagspanning nodig hebben om te kunnen functioneren, zoals verlichting, het openen en sluiten van de deuren, de ventilatie, etc. worden aangesloten. Medio 2013 werd de afdeling ‘Electro Hoogspanning’ opgericht voor de bouw van de hybride bussen. Gezien mijn uitgesproken wens voor een extra uitdaging in mijn werkzaamheden, heb ik de vraag gekregen of ik op deze afdeling wilde gaan werken. Juist het onbekende en het  werken aan nieuwe innovatieve projecten vind ik erg interessant.”

Was het een grote overstap?
“Het was inderdaad best wel een grote overstap. Je gaat tenslotte werken met hoogspanning en dat brengt nieuwe technische kennis met zich mee. Om op deze afdeling te mogen werken, heb ik op het gebied van veiligheid een opleiding gevolgd. Deze opleiding is op maat gemaakt voor VDL Bus Roeselare en is een samenwerking tussen onze interne preventiedienst, diverse technische afdelingen en een extern kennis- en opleidingscentrum. Op het gebied van elektro doorloop ik een opleidingstraject op 4 verschillende niveaus. Aangezien er binnen elk niveau de opleidingen continue onderhevig zijn aan de updates, wordt het programma steeds uitgebreid. 

En hoe gaat het nu?
“Het is en blijft een continu verbeterproces. Na de levering van de (hybride) bussen blijven we samen met onze after sales collega’s in contact met de klant. Als er zich een probleem voordoet, gaan we regelmatig naar de depots om te kijken wat er aan de hand is en hoe we dit kunnen oplossen. Deze zaken neem je mee in het proces zodat het de volgende keer niet meer voorkomt. Zo hebben we inmiddels een wijziging doorgevoerd in alle noodstoppen omdat deze telkens een signaal gaf waardoor de bus niet meer verder reed.”

Waar worden eigenlijk de batterijen in de bus geplaatst?
“Dat is natuurlijk afhankelijk van de vraag van de klant. We hebben series gemaakt waarbij de batterijen aan de achterzijde van de bus worden geplaatst, maar bij voor de order van 43 VDL Citea SLFA hebben we de batterijen (9 stuks) op het dak geplaatst. Deze batterijen worden met elkaar verbonden en uiteindelijk aangesloten op de omvormers. Maar voordat het zo ver is, meten we eerst alles goed door of alle isolatiewaarden correct zijn om te kijken of het veilig is om de bus aan te sluiten op de hoogspanning. Het blijft iedere keer toch weer spannend als het moment van starten gaat plaatsvinden. Het geeft me iedere keer weer een kick als de bus goedwerkend de fabriek uitrolt.” 

Top